Cu toate ca designul poate varia, majoritatea foselor septice constau dintr-un rezervor etans, ascuns sub pamant, care au unul sau doua capace de vizitare dispuse la cativa centimetri deasupra solului, pentru a asigura accesul la curatare si inspectie. Prin fose septice Oradea, efluentul din casa curge in rezervor printr-o teava de admisie, conectata la randul ei printr-o conducta de evacuare de cealalta parte.
Efluentul astfel intrat va fi deviat in jos, permitand substantelor solide sa se scufunde. Deseurile sunt extrase la cativa metri mai jos, unde sub actiunea bioactivatorilor de fose septice de la Santura sunt lichefiate si trimise catre campul de drenaj.
Proiectarea unui rezervor septic adecvat pentru o gospodarie cu pana la opt ocupanti dintr-o zona de locuinte cu densitate scazuta, in care casele au instalatii sanitare complete si aprovizionarea nominala zilnica cu apa este de 200 l de persoana, nu reprezinta o problema pentru serviciile de fose septice Oradea.
Deoarece rezervoarele septice au peretii etansi, proiectul trebuie verificat pentru a se asigura ca rezervorul nu va iesi la suprafata solului. Acest lucru se poate intampla in cazul in care nivelul apei subterane este mai mare decat cel din partea inferioara a rezervorului.
Si presiunea solului este importanta in designul rezervorului gamei de fose septice Oradea. Pentru rezervoarele mari care deservesc o scoala, spre exemplu, este necesar sa se verifice daca peretii laterali ai rezervorului nu se pot prabusi din cauza presiunii exterioare a solului si a apei. Acest lucru este cel mai probabil sa se intample atunci cand rezervorul este gol.