Santura – tehnologia viitorului in solutionarea problemelor de mediu

Interviu cu Marian SPINU, managerul companiei SANTURA, CEO DEEP SERV si Presedinte Grup DEEP SERV G.I.E. (Deep Serv, Alpinism Serv, Derati Serv, Deep Distribution si Santura).

 

Reporter: Domnule Marian Spinu, va stim omul de afaceri de succes in domeniul prestarilor de servicii de curatenie, alpinism utilitar, deratizare si dezinsectie, etc. si un competitor puternic, la nivel national, in acest domeniu. Cum ati luat decizia de a va implica si in combaterea poluarii si a factorilor nocivi pentru mediu, in regenerarea acestuia si practic in  pastrarea unei lumi mai curate pentru noi si generatiile viitoare? 

Marian Spinu: Am luat aceasta decizie, in primul rand, pentru ca am convingerea ca protejarea mediului inconjurator este o datorie fundamentala a membrilor societatii, iar fiecare cetatean sau societate comerciala trebuie sa aplice consecvent metode de conservare si refacere a ambientului natural si sa se doteze cu mijloace tehnologice biologice de prevenire si limitare a poluarii. Un alt aspect care m-a determinat este unicitatea sistemului, pe care l-am adus in Romania, in parteneriat cu Biologic Solutions S.A. Pe langa unicitate, acest sistem de care va vorbesc este natural, eficient si eu cred ca reprezinta o tehnologie a viitorului, in materie de protejare a mediului. 

 

Reporter: Este o initiativa laudabila si curajoasa. Credeti insa ca piata din Romania este pregatita pentru o astfel de abordare a problemelor de mediu?

Marian Spinu: In ceea ce ne priveste, pot spune cu certitudine ca piata este pregatita, deoarece problemele de mediu au devenit o preocupare prioritara a societatii, iar din spate vine si un pachet legislativ riguros in acest sens. Faptul ca acest tip de solutii biologice sunt deja solicitate in cele mai diverse domenii, pornind de la industria petroliera, alimentara, textila, parcuri logistice pana la sectorul orasenesc, comunal, rezidential si administrativ, spitale, agroturism, baze de tratament, baze sportive si de agrement, hypermarket-uri/mall-uri si multe alte domenii de activitate confirma cele afirmate. Aceste solutii vin ca raspuns la standardele de mediu si sunt in concordanta cu normele europene EC 834/2007 si EC 889/2008. 

 

Reporter: Ati vorbit despre unicitatea sistemului; in ce consta aceasta unicitate, ce aduce Santura nou pe piata?

Marian Spinu: Santura vine cu un sistem revolutionar care putem spune ca a stat la indemana noastra, insa a fost ignorat  din cauza produselor chimice care ne-au invadat viata. Santura aduce un nou tip de statii de epurare biologice, unice in Romania, deoarece produsul consumabil pe baza de alge marine brune este 100% biologic, 100% nepatogen si 100% nepoluant, iar mai mult decat atat, unicitatea vine si din principiul de functionare al produsului, care potenteaza  si nu inlocuieste culturile bacteriene existente in mediul internal statiei de epurare biologica, ceea ce duce la rezultate mult mai rapide. Pe baza acestui principiu, a fost dezvoltata o gama intreaga de produse, ce poate fi utilizata in domenii dintre cele mai diverse.

 

Reporter: La concret, care sunt top avantaje, pe care le ofera statiile de epurare Santura?

Marian Spinu: Tehnologia este unica in Romania, este usor de intretinut, nu consuma curent electric si nu produce namol rezidual, asa cum o fac instalatiile de tratare obisnuite. Nu necesita vidanjare si service pe perioada exploatarii, deci vorbim de o operare cu 75% mai economica. Mai mult decat atit, se ofera garantia 100% a parametrilor apei tratate conform legislatiei in vigoare (norme NTPA 001 si NTPA 002), o garantie de 20 ani la bazine, iar pentru sistemul de filtrare, pe viata. Mai mult decat atat, apa epurata revine in parametrii normali deversarii ei si poate fi folosita pentru irigarea plantelor ornamentale si a gazonului, in sistemele de irigare din agricultura, rezerve de apa pentru toalete, putand fi deversata in orice emisar natural. 

 

Reporter: Nu necesita vidanjare? Cu totii stim ca atat fosele septice, cat si bazinele colectoare clasice necesita vidanjare. Cum este posibil?

Marian Spinu: Procesul de functionare al statiilor de epurare clasice si al foselor septice presupune eliminarea unor cantitati considerabile de namol rezidual, iar vidanjarea este absolut necesara pentru buna functionare a acestora. Solutiile pe care le foloseste Santura, pentru statiile de epurare, se bazeaza pe bioactivatori care potenteaza bacteriile, ce descompun materiile organice din apele uzate si din namoluri, astfel nemaifiind necesara vidanjarea si scazand substantial costurile de operare, iar pentru cei care au deja fose septice sau bazine vidanjabile clasice, solutiile noastre le reduc numarul vidanjarilor anuale in mod  considerabil.

 

Reporter: Interesant. Sa inteleg ca de fapt secretul nu consta doar in utilizarea statiei, ci si in solutiile folosite. Care este principiul lor de functionare? 

Marian Spinu: Aceasta formula biologica activa este un amestec de alge marine brune si tulpini bacteriene, care se hranesc in special cu fenoli si compusi fenolici (poluanti toxici responsabili inclusiv de mutatii genetice si tumori canceroase), pe care ii utilizeaza drept sursa de hrana, curatand mediul de substantele toxice. Deja, dupa 30 de minute de la introducerea bioactivatorilor, bacteriile incep sa consume murdaria si substanta organica din apa si de pe peretii conductelor. Microorganismele se distribuie pe intreg sistemul de canalizare, curatandu-l complet. Mai precis, solutiile biologice active pentru epurarea apelor uzate descompun proteinele, carbohidratii si grasimile, concentratiile de amoniac, materiile solide in suspensie, etc., avand aplicabilitate in statiile de epurare, la tratarea apelor uzate, la tratarea grasimilor organice, la tratarea namolurilor reziduale, la tratarea dejectiilor de animale, la curatarea sistemelor de scurgere si canalizare, precum si la curatarea de bazine si rezervoare septice, etc.

 

Reporter: Am vazut pe site-ul dumneavoastra (www.santura.ro) mai multe tipuri de produse. Cred ca este important sa stim care este aplicabilitatea exacta a solutiilor biologice Santura? 

Marian Spinu: Aria de actiune a produselor SANTURA acopera intreg spectrul de aplicatii destinate protejarii mediului de factorii poluanti, actionand in toate domeniile de activitate, de la orasenesti/comunale, spitalicesti, rezidentiale, gospodaresti si pana la industriale/productie. Portofoliul de produse contine solutii biologice active atat pentru tratarea apelor uzate, cat si pentru tratarea grasimilor organice din separatoarele de grasimi, solutii pentru indepartarea petelor de uleiuri sau hidrocarburi rafinate, solutii pentru tratarea solurilor si apelor contaminate cu hidrocarburi, solutii pentru stabilizarea prafului de pe carosabil si din santiere, dar si solutii biologice pentru  stimularea dezvoltarii naturale a plantelor si animalelor.

 

Reporter: Ati mentionat si stabilizarea praful in santiere si de pe carosabil? Pare incredibil. 

Marian Spinu: Si totusi este adevarat. Folosim o solutie biologica unica, pe baza de alge marine brune, bacterii non-patogene si enzime special selectionate in scopul fixarii suspensiilor de praf la nivelul solului. Solutia biologica, in contact cu praful, formeaza un gel imperceptibil de catre ochiul uman, care „lipeste” particulele de praf si le mentine la sol, chiar si dupa uscare. Cred ca am dat o veste buna multor oameni de afaceri din domeniul constructiilor, cat si autoritatilor municipale.

 

Reporter: stim ca Focsaniul are o statie de epurare la cele mai inalte standarde europene. De asemeni, am aflat ca legislatia actuala spune foarte clar ca toti agentii economici ar trebui sa deverseze apa uzata in canalizarea orasului, in anumiti parametri. Se intampla asta? Ce stiti, in acest sens? 

Marian Spinu: In urma sondajelor realizate impreuna cu partenerii nostri de la Bio|Logic, am ajuns la urmatoarea concluzie: principalele probleme ale potentialilor nostri clienti, inclusiv agentii economici, probleme care-i determina sa fie reticienti si sa amane o investitie, sunt generate de sistemele de epurare clasice, respectiv: necesitatea unor spatii mari supraterane pentru amplasarea lor, consumuri mari de curent, productie mare de namol, costuri mari de operare, necesitatea unui personal operator, etc. Sistemul nostru de epurare biologic simplifica cu mult toate aceste inconveniente, mai exact: montajul este subteran sau suprateran, in cazul inchirierii statiei de epurare, insa pe o suprafata mult, dar mult mai mica, nu consuma curent electric, nu produce namol, costurile de operare sunt mici, nu necesita operatori pentru supervizare, oferim garantie la bazine 20 de ani si pe viata, la sistemul de filtrare, oferim garantia parametrilor apei epurate, etc. Toate aceste avantaje, prin comparatie, nu v-au convins?

 

Reporter: Din cele discutate, eu trag o concluzie si va rog sa-mi spuneti daca este corecta sau nu: avand in vedere ca agentii economici ar trebui sa preepureze apele uzate, sistemul pe care il ofera Santura i-ar ajuta, in primul rand, pe ei si ar ajuta, implicit, statia de epurare a orasului in procesul tehnologic, contribuind astfel si cu o reducere masiva de costuri. 

Marian Spinu: Exact! Ati pus punctul pe I. Pe langa reducerile substantiale de costuri, pe care le aducem agentilor economici, putem garanta reducerea costurilor procesului tehnologic in statia de epurare clasica a orasului, garantand parametrii apei epurate conform normelor UE. Avem capacitatea tehnica, cu ajutorul produsele noastre biologice, sa reducem productia de namol a unei statii de epurare clasice cu pana la 40%, iar in cazul discutat, echivaleaza cu reduceri de costuri imense, de neimaginat. 

 

Reporter: Avand in vedere ca este un concept nou, nu le va fi greu clientilor dumneavoastra sa implementeze astfel de solutii? 

Marian Spinu: Intotdeauna m-am ghidat dupa o logica simpla de afaceri: management eficient si focus pe nevoile clientilor. Plecand de la aceste principii, compania SANTURA urmareste pas cu pas administrarea completa a investitiei partenerilor sai, incepand de la evaluare si consultanta, proiectare, avizare si autorizare, montaj, punere in functiune, instruirea personalului si pana la urmarirea periodica a functionarii in normele de mediu impuse.

 

Reporter: Nu sunt necesare aprobari si avize speciale de la Agentia pentru Mediu, pentru implementarea statiilor de epurare? Cine se va ocupa de obtinerea acestor avize? Dumneavoastra sau clientii?

Marian Spinu: Externalizarea serviciilor, in general, este o solutie la care apeleaza tot mai multe companii si asta este trend-ul astazi. Niciodata nu poti detine toate competentele in cadrul unei organizatii, la un nivel competitiv. Prin externalizarea acestor servicii, noi si beneficiarii nostri ne putem concentra pe afacerile noastre de baza. in concluzie, acest serviciu de elaborare a documentatiilor necesare obtinerii actelor de reglementare in domeniul protectiei mediului, pentru beneficiarii nostrii, vor fi realizate de partenerul nostru DIVORI PREST, o companie cu o experienta de peste 10 ani, abilitata sa elaboreze toate tipurile de studii necesare, in procedurile de reglementare privind protectia mediului.

 

Reporter: Se pare ca sunteti foarte organizat si v-ati gandit la toate aspectele acestei activitati inovatoare. Va dorim mult succes! Ca incheiere, ce mesaj  ati dori sa le transmiteti cititorilor nostri referitor la problemele de mediu.

Marian Spinu:  Va multumesc pentru gandurile bune! Daca ar fi sa il parafrazez pe Edmund Burke, as putea spune ca “Pentru ca poluarea sa triumfe, este suficient ca oamenii buni sa nu faca nimic”. Cred ca este menirea noastra, a tuturor, sa ne implicam, deoarece uneori orice clipa de intarziere poate conduce la efecte devastatoare asupra sanatatii noastre si nu cred ca mai avem nevoie de un dezastru ca cel de la Colectiv, ca sa ne determine sa luam initiativa si in acest domeniu.

Sursa: www.monitorulvn.ro 
http://www.monitorulvn.ro/articole/galerie-foto-santura--tehnologia-viitorului-in-solutionarea-problemelor-de-mediu_2_70860295.html

Postari recente

Doar 1% din resursa de apa a planetei reprezinta apa dulce! Cum protejam cei 1%? Responsabilitatea cui este, ce spune legislatia...

Marian Spinu, CEO SANTURA, invitat special la Digi 24 Galati

Santura – tehnologia viitorului, pusa in slujba naturii