Cum alegem fosa septica potrivita?

Santura comercializeaza fose septice tip IMHOFF de la producatorul italian Telcom, produse din polietilena liniara PE.

Fosele septice se vand de regula prin procesul de vanzare consultativa, prin urmare, vanzatorii sunt asaltati de obicei cu diverse intrebari.

Printre acestea, de importanta majora, sunt urmatoarele:

 

 

1. Care este volumul minim pentru alegerea corecta a fosei septice?

Principala caracteristică a foselor septice este că asigură în mod natural, epurarea apei uzate până la parametrii prevăzuți în normele legale, în funcție de numărul de utilizatori.

Numarul de utilizatori este dat de numarul de persoane efectiv care locuiesc in casa iar consumul pe locuitor echivalent nu depaseste 200 litri/zi, conform normelor europene in vigoare.

Fosele septice de tip IMHOFF sunt compuse din doua incaperi monobloc: sedimentatorul care trebuie sa reprezinte un volum de nimim 40 litri/LE si digestorul cu un volum de 110 litri/LE.

Spre deosebire de fosele septice conventionale, capacitatea fosei septice de tip IMHOFF necesara pentru o locuinta se calculeaza diferit, si anume:

Nr. de persoane X 200 litri/zi X 1 zi de retentie.

Asadar, pentru o locuinta de 4 persoane avem nevoie de o fosa septica cu un volum util de maxim 1 mc.

 

 

2. Este influentat negativ procesul de epurare daca, beneficiarul opteaza pentru o fosa cu un volum mai mare?

Alegerea volumului mai mare nu va compromite functionarea fosei. Va fi influentat doar intervarul de vidanjare nu si procesul de epurare daca, acesta va fi aleasa in concordanta cu numarul de utilizatori.

 

3. In procesul de epurare este nevoie de bioactivatori?

Fosele septice de la Telcom pot functiona si fara bioactivatori datorita constructiei unde, apa prin diferenta de greutate specifica, incepe un proces de separare a apelor reziduale menajere in ape uleioase si lichide dense.

Lichidele dense (mai grele), prin gravitatie se precipita printr-o fanta ajungand in bazinul de fermentare unde are loc un proces de fermentatie anaeroba.

Totusi Santura, recomanda utilizarea unui bioactivator 100% organic, biologic si nepatogen, produs din alga marina bruna numit Biocomplex 400, care ofera multiple avantaje, si anume:

 

  • Reduce formarea namolului cu pana la 98%, de unde rezulta un interval mai rar de vidanjare, de la 18 luni fara utilizarea acestuia pana la 48 de luni;

  • Elimina mirosurile degajate de fermentarea materiilor organice din fosa septica prin orificiul de biogaz;

  • Elimina azotul si compusii acestuia precum si fosforul;

  • Contribuie la protejarea sistemului de drenaj sau a putului absorbant, dupa caz;

  • Si poate cel mai important dar majoritatea clientilor nu constientizeaza, deversarea apei efluentului in limitele legale, respectiv NTPA 001.

 

 

4. Este important materialul din care este construita fosa septica?

Categoric, da! Fosele septice pot fi construite din diferite materiale printre care: fibra de sticla, plastic, polipropilena sau polietilena liniara, ultimele doua materiale fiind de departe cele mai performante.

Printre avantajele polietilenei liniare PE, putem enumera urmaoarele:

  • Prezinta greutate si dimensiuni reduse, ceea ce se traduce prin usurinta la manipulare si montaj;

  • Rezistenta crescuta la atacurile agentilor chimici;

  • Rezistenta crescuta la miscarile pamantului cauzate de cutremure;

  • Rezitenta termica crescuta;

  • Rezistenta la coroziune de 30 de ani, etc.

 

 

5. Fosa septica include si separatorul de grasimi?

Separatorul de grasimi este un echipament separat de fosa septica si se impune in schema de intalare daca, proiectul include acest aspect sau daca bucataria se foloseste in mod intens.

 

 

 

6. Reguli esentiale in exploatarea fosei septice:

      1. Apele pluviale nu trebuie canalizate spre bazinul septic;

2. Se recomanda ca inainte de intrarea apelor uzate in fosa septica, acestea sa-si ,,rupa presiunea’’ printr-un camin de de vizitare;

3. Vidanjarea sa nu fie totala. Se recomanda un 10-15% namol rezidual nevidanjat, astfel incat sa se asigure reinceperea rapida a procesului de digestie;

4. In fosa septica nu trebuie sa ajunga soda caustica sau alte solutii chimice;

5. In fosa septica nu trebuie sa ajunga impuritati care nu pot suferi biodregadari (servetele umede, tigari, carpe, etc).

 

Pentru a vedea cele 8 categorii de fose septice, click pe link: https://www.santura.ro/fose-septice.html  

Vidanjarea separatoarelor de grasimi

Separatoarele de grasimi sunt unitati de tratare a apelor reziduale cu concentratie mare de grasimi si particule grele provenite din instalatii civile sau industriale. Orice agent economic care are ca obiect de activitate alimentatie publica (fast food, restaurant, prelucrare carne, etc), este ob ...

Separatorul de grasimi- o optiune sau o necesitate?

Ce sunt separatoarele de grasimi ? Separatoarele de grăsimi si particule grele sunt unităti de tratare a apelor reziduale cu concentratie mare de grăsimi si particule grele, provenite din instalatii civile si industriale. Separatoarele de grăsimi au rolul de a reţine din apele uzate subst ...

Ce nu stiai si trebuie sa afli despre BIOACTIVATORI & BIOCOMPLEX 400

Daca nu esti racordat la reteaua de canalizare publica, ai nevoie de o fosa septica sau de o statie de epurare. Daca deja ai o fosa septica sau statie de epurare inseamna ca ai nevoie si de bioactivatori. Fara acesti bioactivatori, fosta septica nu va functiona niciodata in parametrii normal ...