Separatorul de grasimi- o optiune sau o necesitate?

Ce sunt separatoarele de grasimi ?

Separatoarele de grăsimi și particule grele sunt unități de tratare a apelor reziduale cu concentrație mare de grăsimi și particule grele, provenite din instalații civile și industriale.

Separatoarele de grăsimi au rolul de a reţine din apele uzate substanţele plutitoare, cu densitatea mai mică decât a apei şi de a le evacua în bazine, fose septice sau statii de epurare amplasate adiacent separatorului.

Separatoarele de grăsimi se amplasează după deznisipatoare şi înaintea decantoarelor primare sau înaintea treptei de epurare biologică dacă decantoarele primare nu sunt prevăzute în schema tehnologică.

Separatoarele de grasimi au aparut ca o necesitate a dezvoltarii urbane, avand in vedere consumul tot mai mare de apa, dar mai ales, comportamentul consumatorilor, care nu intotdeauna au grija la ceea ce arunca in chiuveta ori la gura de scurgere de la canalizare.

Care sunt domeniiile de activitate unde se preteaza montarea separatoarelor de grasimi?

Separatoarele de grasimi se folosesc cu precadere in instalatiile industriilor alimentare (apele rezultate de la bucătării, unități de alimentație publică, restaurante, fast-food-uri sau unități de prelucrare a cărnii, spitale, etc.) dar si in cazul instalatiilor civile, mai ales acolo unde bucataria este folosita in mod intens.

 

La ce riscuri ne expunem atunci cand nu montam un astfel de echipament ?

Separatoarele de grasimi sunt o necesitate in unitatile cu un consum si un risc al colmatarii tevilor pe masura, precum spitalele, scolile sau unitatile de prelucrare a produselor alimentare. Aici, separatoarele de grasimi sunt esentiale, daca dorim sa pastram integritatea si buna functionare a instalatiilor. Acestea au rolul de a retine resturile greu „digerabile” de catre instalatii, dand voie sa curga doar apelor menajere sau industriale.

Lipsa separatorului de grasimi in instalatiile persoanelor juridice atrage dupa caz si aplicarea legislatiei in vigoare prin intermediul organelor abilitate, cu amenzi de peste 3000 de lei si in unele cazuri chiar cu suspendarea activitatii societatii.

 

Care este principiul de functionare ?

Separatoarele de grăsimi și particule grele sunt alcătuite de regula dintr-un bazin monobloc, compus din două zone, una principală de liniștire și una de evacuare.
Apele reziduale cu conținut de grăsimi intră în zona principală de liniștire unde are loc separarea materiilor ușoare (spume și grăsimi) și a materiilor sedimentabile, pe baza legilor fizicii de separare gravimetrică lichid - lichid sau lichid - solid. După ce apele uzate s-au liniștit (limpezit), are loc evacuarea acestora pe principiul vaselor comunicante, printr-un tub vertical, introdus până la baza acestuia. Separatoarele de grăsimi prezintă un capac pentru inspectarea bazinului și a preluării materiilor ușoare și a celor sedimentate, un orificiu de intrare a apelor reziduale și unul de ieșire a apelor tratate.

 

                                                                

Din ce sunt confectionate si unde se monteaza ?

Separatoarele de grasimi pot fi construite din diferite materiale printre care: fibra de sticla, plastic, polipropilena sau polietilena liniara, ultimele doua materiale fiind de departe cele mai performante.

Cel mai mare producator de separatoare din polietilena liniara PE la nivel European este Telcom Italia, care desface aceste produse inclusiv online pe www.santura.ro.

Separatoarele de grasimi au capacitati cuprinse intre 75 si 6000 de litri.

Separatoarele de grasimi de pana la 150 de litri se monteaza sub chiuveta, cele de peste 150 se monteaza subteran.

 

Cum alegem separatorul de grasimi ?

La alegerea separatorului de grasimi trebuie sa se ia in calcul numarul de utilizatori. Legislatia in domeniu normeaza consumul astfel:

In exploatarea casnica – L.E. (locuitori echivalenti) reprezinta numarul de utilizatori dintr-o exploatare casnica, cu o medie de consum de 30 litri/zi/persoana;

In exploatarea comerciala – C.E. (consumatori echivalenti) reprezinta numarul de utilizatori intr-o unitate de alimentatie publica, cu o medie de consum de 50 litri/zi/persoana.

De exemplu, pentru o locuinta de 4-5 persoane vom alege un separator de grasimi de 5 L.E. cu un volum util de aproximativ 200 de litri, cu un debit de 0,88 litri/s.

 

Cum curatam separatorul de grasimi ?

Curatarea separatoarelor de grasimi se face de regula de catre firme specializate, iar operatiunea consta in extragerea propriu-zisa a solidelor. Acestea din urma vor fi colectate si predate catre o societate care se ocupa de neutralizarea acestora.

Cu trecerea timpului, au aparut pe piata diferite solutii chimice sau bilogice de neutralizare partial sau totala a solidelor din aceste separatoare.

Unul dintre ele si de departe cel mai performant este Biocomplex 200.

Acesta este un produs oraganic 100 % care, odata ajuns in separator pe conducta de adimisie, va dizolva stratul de grasimi, eliminand astfel colectarea mecanica si mirosurile neplacute.

 

 

 

Vidanjarea separatoarelor de grasimi

Separatoarele de grasimi sunt unitati de tratare a apelor reziduale cu concentratie mare de grasimi si particule grele provenite din instalatii civile sau industriale. Orice agent economic care are ca obiect de activitate alimentatie publica (fast food, restaurant, prelucrare carne, etc), este ob ...

Cum alegem fosa septica potrivita?

Santura comercializeaza fose septice tip IMHOFF de la producatorul italian Telcom, produse din polietilena liniara PE. Fosele septice se vand de regula prin procesul de vanzare consultativa, prin urmare, vanzatorii sunt asaltati de obicei cu diverse intrebari. Printre acestea, de importanta ma ...

Ce nu stiai si trebuie sa afli despre BIOACTIVATORI & BIOCOMPLEX 400

Daca nu esti racordat la reteaua de canalizare publica, ai nevoie de o fosa septica sau de o statie de epurare. Daca deja ai o fosa septica sau statie de epurare inseamna ca ai nevoie si de bioactivatori. Fara acesti bioactivatori, fosta septica nu va functiona niciodata in parametrii normal ...